Making data work #1

Ik kom regelmatig data visualisaties tegen waar op zijn zachtst gezegd geen touw aan vast te knopen is. Niemand maakt bewust slechte visualisaties, maar het gebeurt toch. Zo zag ik laatst de resultaten van het design survey van AIGA design consensus, waarbij ‘design’ blijkbaar belangrijker is dan de informatie die het moet overbrengen.

Bron: designcensus.org

Zoals omschreven door Cole Nussbaumer, leren we vanuit school woorden te combineren in zinnen en verhalen, en met wiskunde leren we getallen te begrijpen (1). Niemand leert ons echter om verhalen te vertellen met getallen. Daarom gebruiken we tools zoals Excel, Qlik Sense en PowerBI om data te visualiseren. Iedereen kan dit tegenwoordig, maar het is de uitdaging om de data het juiste verhaal te laten vertellen op een manier die iedereen snel kan begrijpen. De balans tussen design en functie is daarbij de uitdaging.

Een meer functionele weergave van eerder genoemd voorbeeld zou er als volgt uit kunnen zien:

Bron: iCON healthcare

Dat de technologie het ons makkelijker maakt om visualisaties te maken, betekent niet dat het makkelijk is om visualisaties te maken. Het is aan ontwikkelaars, vormgevers en analisten om effectieve visualisaties te maken die aandacht trekken en tegelijkertijd de juiste boodschap overbrengen. Een effectieve visualisatie kan namelijk het verschil maken tussen een juiste of onjuiste beslissing.

Dit bericht is het begin van een reeks berichten waarin ik mijn ervaringen met jullie ga delen over data visualisatie, met als motto ‘less is more’.

1) Storytelling with data, Cole Nussbaumer Knaflic, 2015, John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey